29 AÄŸustos 2016 Pazartesi

Fin Kültürü- Finlandiya/Lahti

*Sabah 7 ve aksam 10 arası gürültü yapabilirsin. AkÅŸam 10’dan sonra sessiz olmalısın. Genelde ev partileri 10 a kadar sürermiÅŸ, 10’dan sonra sabaha kadar açık olan bir pub bulunur partiye oraya giderek devam ederlermiÅŸ. Sabah 7:30 da çim makinesinin sesiyle uyanabilirsiniz, ÅŸaşırmayın. 

*Finlandiya’da çıplak dolaÅŸabilirsiniz. Belediye binasının önünde bile çıplak heykel var
. 
*Dakik sistemleri var. 13.13 gibi tren kalkış saati görebilirsiniz Bu doÄŸru. 13:13 yazıyorsa, tren tam 13:13 de kalkacaktır. 

*Ä°ki yaygın market var burada. S market ve K market. K-CM diye iÅŸaretler görürseniz bu “K City Market” demek. Bir de SIWA var ki bu pahalı küçük süpermarketler. Buradan alışveriÅŸ yapmayıp K ve S marketlere gitmenizde yarar var. Ciddi fiyat farkı var. En ucuzları Lidl denilen bir marketmiÅŸ. Daha keÅŸfetmedim. 

*Plastik ÅŸiÅŸeleri ve bira kutusu gibi malzemeleri özel geri dönüşüm sistemlerine yükleyip para alıyorsunuz. Tipik depozito sistemi. K markette gördüm bu sistemi. Yine TRIO gibi merkez AVM'lerinde bu sistemler kıyıda köşede bulunmakta. FotoÄŸrafı aÅŸağıda 

*Yemekleri tamamen bizden farklı. Yemek yapmayı öğrenin. Yemeklerin hepsinde ÅŸeker tadı var. Midem daha alışamadı yemeklerine.Rusyada herÅŸey ÅŸekerliydi. Dönere eklenen sosa kadar... Aynı durum burada da var. Dışarıda yeme olayını cidden unutun. Çünkü saÄŸlam bütçe gerekiyor. Bir de yemekleri bize göre belirttiÄŸim gibi tatlı ve kötü. Okulda yediÄŸim yemeklerden örnek verirsem. Kırmızı lahanayı turÅŸusunu görünce sevindim. Yine turÅŸu gibi duran turplar vardı. Bir aldım hepsi ÅŸekerliydi. Aldığım gibi bıraktım. Sadece marul alıyorum ki marulda da hafif bir ÅŸeker tadi var ancak tuzla bastırabilir. Bizim gibi eksi bir salata kültürlerinin olmadığını söyleyebilirim. Okuldaki ikinci günümde yemekhanede mesela etli patatesli bir sulu yemek vardi. Yine içinde ÅŸeker tadı vardı  sonradan içinde bir iki tane ÅŸeker tadi versin diye siyah minik meyveler gördüm. Allahtan makarnaya tatlı sos koymuyorlar. 

*Beyaz peynir yaygın deÄŸil. Var olan kasarlar da hem aci hem de asiri yaÄŸlı. 
*Zeytin şükür ki tatlı deÄŸil ancak aşırı acı. Pek yemek kültürlerinde yaygın deÄŸil. Rusya gibi pizza üstünde de zeytin yok mesela. 
*Patates en ucuz ve yaygın besin kaynağı. 

*Finlandiya cidden pahalı. Ä°nsanlar genelde ya bisiklet sürüyor ya da yürüyor. Bu acıdan bakınca herkesin fit olmasını bekliyorsunuz. Lahti için konuÅŸursam zayif ve fit insanlar cok az. Genelde tombul diyebileceÄŸimiz iri insanlar var. Obez insanlar da yine beklediÄŸimden fazla. Ben bunu korkunç ÅŸekerli yemek kültürlerine baÄŸlıyorum. 

*Yolda bisikletli sarhoÅŸları görebilirsiniz. Åžaşırmayın. Adamın biri önümde, artık küfür mü etti bilmiyoruz, inatla fince konuÅŸtu ve sonra bisikletindeki kutudan ÅŸarabını çıkarıp içti. Her ülkenin manyağı var neticede. 

*Sigara alacağınız zaman size direk ölü gözüyle bakıyorlar. Sigaralar açıkta deÄŸil. Kapalı kasalar ve sigara alacağım dediÄŸiniz en düşük ses tonuyla hangi sigara diyorlar. Buraya kadar herÅŸey normal. Anormal olan içkilerin serbest olması ve iddia gibi kumarın serbest olması. Ä°nsanlar gayet açık ortamlarda ÅŸans oyunlar oynuyor
Resim 

Yaygın kumar oynama makineleri



 Son olarak, evet burada evlere ayakkabı ile girilmiyor ve taharet musluÄŸu var. Bunun için yazdığım yazıyı tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder