26 Ağustos 2016 Cuma

Bagaj şeysi ve Aktarmalı Uçuş (Finlandiya)


Benim gibi bir ülkede 6 ay ya da bir yıl kalacaksınız masraflarınızı azaltmak için herşeyi götürmek isterseniz; ancak limitler vardır.

Bir kere Erasmus’la gideceklere asla aktarmalı uçuşu tavsiye etmiyorum. Bu zamana kadar aktarmalı uçuşu ve bagaj hikâyesini tam bilmediğimden kısa seyahatlerimde aktarmalı uçmadım. Ha ancak o zamanki cahilliğim ile çok önceden bilet aldığımdan ucuz uçtum o ayrı. Hep direkt uçtum. Şu an artık kısa seyahatlerde gönül rahatlığı ile aktarmalı uçarım. Ancak uzun süreli kalışlarda kesinlikle Bagajlar için direkt uçun.
2 tip bagaj tanımı var. Biri uçağa verilen kocaman valiz. Diğer yanınızda götürdüğünüz küçük valiz. Küçük valize Kabin bagajı denmekte.


THY yollarındaki örnekten gidersem: Uçağa verilen kocaman valiz 20 kg'ı geçmemeli. Geçerse ektra para ödersiniz. Kabin bagajı ise 8 kg'ı geçmemeli. Geçerse yine para ödersiniz. Atatürk havalimanında tartılar var. Babam farketti. Orada bagaj kilosunu ölçebilirsiniz. Uçağa verilen valiz ile yanınıza olan kabin bagajı yanında sırt çantasına veya kocaman kol çantasına izin veriyorlar.


Şimdi diyelim ki THY dışında X uçak firmasıyla uçacaksınız ve THY gibi valiz kuralları var. Sonra Y uçağı ile aktarma yapmayı planlıyorsunuz. Buraya kadar her şey normal. Sorun şu: Y firmasının valiz kuralları farklı olabilir. Yani uçağa verilecek valiz için 15 kg sınırlaması, kabin bagajı için atıyorum 7 kg sınırlaması olabilir. Hal böyle olunca, siz ucuza uçacağım diye hayal kurarken kendinizi extra bagaj ücreti öderken bulabilirsiniz. Bu yüzden aktarmalı uçacaksınız muhakkak aktarmalı uçacağınız uçak firmasının bagaj/valiz kurallarına dikkat ediniz.


THY ile uçacaklara tavsiyeler: Kabin bagajını genelde tartmıyorlar. Bu yüzden konturden geçtikten sonra istediğiniz gibi kabin bagajını doldurabilirsiniz. Kabin bagajının ağırlığından ziyade boyutu problem. Bu yüzden yukarıdaki kabinlere sığabilecek şişlikte olsun. Unutmadan bir de kabin bagajı boyutu uçak firmasından firmasına farklılık göstermekte. Sebebi yine kabin bagajının kabine sığmamasını engellemek için. Tamamen örnek için veriyorum.        THY 'larına uyan kabin bagajı başka uçak firmasının kabinine giremeyecek kadar büyük olabilir. Yine bu konulara dikkat ediniz.

İyi yolculuklar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder