21 Aralık 2016 Çarşamba

Kuzey Ülkeleri Yolculuğum-Part 2-Finlandiya'dan Ayrılış



Önce kendi yolculuğumu, hatalarımı anlatacağım, sonra gerekli tavsiyeleri vereceğim.

Ben kendim Lahtiden önce Vaasaya ulaşmaya çalıştım. Neden Vaasa derseniz orada her gün İsveç-Umea şehrine giden bir feribot var. Neden Umea kenti derseniz, çünkü Umea C tren istasyonundan her gün Norveç -Narvike giden bir tren var canım. Narvik ve Tromso arası da otobüsle 2-3 saat.

Lahtiden direk Vaasaya otobüs yok. Direk tren de yok. Trenle önce Tampereye geçmeniz gerekli. Oradan sanırım günde bir kez olmak üzere Vaasaya giden tren var. Ben Tampere şehrini Vaasaya sık sık ulaşımı olan bir kent sandım. Maalesef Tampere Vaasaya ulaşma yollarından biri ancak vaasaya sürekli ulaşım olan bir kent değil. Neyse ben zorlu da olsa ulaşımımı anlatayım.

Tampereye eşyam fazla olduğu için trenle gitmek istemedim. Çünkü tren değiştirmeniz gerekiyor ve ben daha ilk finlandiyaya geldiğim gün bu tren değiştirme haltına yorgunluktan  çantamı trende unutmuştum. Bu yüzden trenden vazgeçtim ve otobüsle önce Tampereye gittim. Bu arada okulum beni Lahtiye yollayarak bana en büyük kötülüğü yapmış. Meğer Tamperede hayat varmış. Orada okuyacaklara müjdeyi vereyim, güzel bir kent. Tamperenin ana otobüs terminaline Vaasa için otobüs gelmiyormuş: Ben de bunun üzerine Onnibusun seferini internetten gösterdim. Meğer Onnibus bu otobüs terminaline değil Kervale olması lazım öyle bir yere geliyormuş.

Onnibus’ın Vaasaya giden durağına yürürken Tamperenin bir kısmını bu sayede gezmiş oldum  ve durağını bulup beklemeye başladım. Vaasa otobüsü -7 derecede beklediği soğukta gecikti. Bu da benim nazarım olsun. Onnibusa bindim ve saat gece 11 gibi Vaasadaydim.

Ertesi gün sabah 9 da Vaasa-Umea feribotu vardı. Türk akli sabaha kadar acık bir yer bulurum diye düşündüm. Maalesef club ve publar gece 2:30a kadar açık ve tren istasyonları ve otobüs istasyonları saat  akşam 10dan sonra kapalı. Hava soğuk olmasa samimi bir şekilde sabaha kadar sokakta kalırdım. Finlandiyanın,  zavallı güzel ülkeme 10 basacak en önemli özelliği kadınlar için güvenli bir yer olması. Son yazım vaktim olursa araplarla ilgili  olacak. Maalesef oraya gelen Iraklı göçmenler Finlandiyanın ve İsveç’in içine ediyor ve kızlarına sarkıyor.  Zaten sabahlamayı göze alarak yola çıkmıştım ancak açık bir yer bulurum diye düşünmüştüm. Maalesef sokakta kalınca otelde kaldım. Civardaki otellerin yıldızı yok ancak hemen hemen hepsi 4 yıldızlı. Maalesef bir gece için sağlam para ödeyerek geceyi otelde geçirdim. Önceden bunu hesap etseydim belki Wasalinea yakın ucuz bir otel bulurdum. Bu benim planlama hatamdı.

Otel tam vaasa tren istasyonunun karşısında. Bu tren istasyonun önündeki yerel otobüslerden biri de wasalinea gidiyor. Ayrıca tren istasyonunun yanında wasaline diye yazan feribot kalkışından bir saat önce servisin geldiği durak. 15 dk da sizi wasaline deniz istasyonuna götürüyor.

Wasaline feribotu ile Vaasa-Umea arası 3,5 görünüyor ancak 4,5 saat. İsveçe girdiğinizde saatler otomatik bir saat geri alınıyor ve 3,5 saat görünen yolculuk sana 4,5 saat oluyor. Buzlanmış denizde buzları kıra kıra feribotun yolculuğa başlaması hoş bir anıydı.

http://www.wasaline.com/en/ adresinden online bilet alabilirsiniz.

Gelelim ne kadar para ödediğime ve tavsiyelere:

Lahti-Tampere otobüs 10.50 Euro  (Bu bileti otobüste aldım ve öğrenci indirimi uygulandı)

Tampere-Vaasa Onnibus otobüsü 25 Euro ( Bileti otobüste aldım ancak öğrenci indirimi uygulanmadı artı online fiyati 12.50 Euro idi)

 Vaasa- Umea Wasaline ile 36 Euro. Wasaline öğrenci kartını kabul ediyor. Normalde online bilet alırsanız yetişkin bilet 35 Euro, öğrenci 26 Euro. Ancak benim gibi online bilet alamayıp o an nakit ödeme yaparsanız 26 Euroya ek olarak 10 Euro da işlem ücreti alıyorlar.

Tavsiyeler:

Anlayacağınız gibi biletleri online alırsanız ucuza yolculuk edersiniz. Ben bilerek nakit ödemek istedim. Sebebi ise daha önce bu yazımda da anlattığım gibi yüksek limitli kredi kartı kullanmamam ve kredi kartına ne olur ne olmaz daha acil durumlarda ihtiyacım olur diye önce nakti parayı tüketmeye calismam. Bu ülkelerde maalesef digital para sistemi yaygın. Bu konu ile ilgili detaylı yazıların burada tık 1 ve tık 2

Bu topraklara tekrar gelirsem ilk yapacağım iş kredi kartı limitini artırmak olacak ve burada kullanabileceğim aktif bir banka hesabı açmak. Çünkü nakit işlemlerde fazla para ödemenin tek nedeni insanlar caydırmak. Digital para sistemine geçmekte bu ülkeler ne yazık ki kararlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder