21 Aralık 2016 Çarşamba

Kuzey Ülkeleri Yolculuğum- Part 3- Umea-Narvik Treni


Umea’ya deniz yoluyla vardığınızda umea-taxi ve umeabus denilen araba ve otobüsler hemen limanın oradalar ve onlara binerek Umea merkezine gidiyorsunuz.  Tabi önceden online bilet alırsanız yine nedir fiyatlar… ucuzzz! Eğer otobüs içinde alırsanız benim gibi 90 SEK ödersiniz.

Umea’ya geldiğinizde sakın "Umea Östra" tren istasyonuna gitmeyin, gideceğiniz yer "Umea C (Umea Central TrainStation)"  olacak. Sözde Umea Östra’dan da Narvike tren var ama ne bu trenle ilgili tabloda bilgi var ne de sorabileceğiniz bir insan oğlu var. Önce salak gibi tren saati daha erken diye aldanıp Umea Östra’ya gittim. Sonra insan bulamayınca ve bulduklarım da bir halt anlamayınca sinirlenip Umea C’ye gittim. Umea C istasyonunda Narvik treni görülmekteydi. Tren istasyonunda bileti alma konusunda soracağınız bir allahın kulu yok bilesiniz. Bir tane otomat var otomattan biletinizi alıyorsunuz. Otomat olur da arızalanırsa numarası var arıyorsunuz tabii İsveç'liyseniz, neyse.

Otomattan bileti aldım ve tren geldi.

https://www.sj.se/ adresinden de bileti online alabiliyorsunuz ve fiyatları görebiliyorsunuz.

Fiyatlar:

Umea-Narvik night train 362 SEK

Narvik Umea 644 SEK

Umea to Stockholm (925 SEK tren içinde bilet alındı)

Umea gece treni ucuz ama cok uzun ve internet yokkk! Gece 1:50 de kalkıyor. Uyuyorsunuz ve öğlen 12:30 da Norveç'tesiniz.

Narvik’e geldiğim gibi ne yazık ki dönmek zorunda kaldım. Sebeplerimizi sayarsam. Bir kere yağmurluydu. Hava durumunu kontrol ettim ve bir hafta tromsode ve narvikte yağmur olacağını gördüm. Bana bu yolculuğa çıkmadan neden hava durumuna bakmadın diyebilirsiniz. Ben de bilerek derim. Hava durumunu bilseydim totomu kaldırıp bu rotaları hayatta öğrenemez dünyanin bir ucuna ayak basmazdım. Boru değil, Narvike gittim şekerim. Bir iki saat havamı aldım. Saat 15 treni ile aynen Stockholm'e geri döndüm. Ancak fiyatlara dikkat ederseniz dönüş biletine aşırı para ödedim. Sebebi ne yazık ki otomatın Stockholm biletini vermemesi ve arıza vermesi. Sadece Umea için bilet vermesi idi. Tren içinde umea-stockholm arası bilet alabileceğimi öğrendim (nakit de alıyorlar, kredi kartı ile de ödüyorsunız) ve maalesef kazıklanarak iki kat fazla ödedim. İkinci neden internetin olmaması. Yerel internet için maalesef bir Norveçli bulup sizin için uğraşması gerek. Maalesef bu konuda "you are welcome" değiller. İnternetim olmadığı için online bilet alamadım. Üçüncüsü ise pazar günü gelmem ve her yerin kapalı olması. Bu topraklara bir daha gelirsem ilk iş interneti halletmek olacak.

Burada bir parantez açarak İsveç'lileri zerre sevmediğimi söylemek zorundayım. Bu tren olayı da dahil olmak üzere böyle iki kere kazıklandım, diğeri havaalanında oldu. Havaalanına girişte para aldılar. Evet yanlış duymadınız, havaalanı girişinde para aldılar. İşlemi yapan görevli trene bindin mi biletin nerde diye bişey geveledi sonra şak diye kartımı soktum ödeme için. Sanırım tren biletini gösterseydim para ödemeyecektim.  Bu arada Stockholm -Arlanda havalalanına direk giden metro var. Ben dönerken iyi ki farkettim ve tam havaalanında inerek zamandan kazandım
Bu arada moskovadaki vnukovo havalimanindan sonra sigara içilen oda gördüğüm ikinci havalimanidir arlanda havalimani bunu da ayrıca belirteyim.


İsveç'ten ülkeye geri döndüm. Döndüğüm gibi ağır hastalandım. Şimdi ayaklanabildim. Özetle tam vaktinde yolculuktan dönmüşüm, yoksa çok kötü hasta olacakmışım oralarda.

Kuzey Ülkeleri Yolculuğum-Part 2-Finlandiya'dan Ayrılış



Önce kendi yolculuğumu, hatalarımı anlatacağım, sonra gerekli tavsiyeleri vereceğim.

Ben kendim Lahtiden önce Vaasaya ulaşmaya çalıştım. Neden Vaasa derseniz orada her gün İsveç-Umea şehrine giden bir feribot var. Neden Umea kenti derseniz, çünkü Umea C tren istasyonundan her gün Norveç -Narvike giden bir tren var canım. Narvik ve Tromso arası da otobüsle 2-3 saat.

Lahtiden direk Vaasaya otobüs yok. Direk tren de yok. Trenle önce Tampereye geçmeniz gerekli. Oradan sanırım günde bir kez olmak üzere Vaasaya giden tren var. Ben Tampere şehrini Vaasaya sık sık ulaşımı olan bir kent sandım. Maalesef Tampere Vaasaya ulaşma yollarından biri ancak vaasaya sürekli ulaşım olan bir kent değil. Neyse ben zorlu da olsa ulaşımımı anlatayım.

Tampereye eşyam fazla olduğu için trenle gitmek istemedim. Çünkü tren değiştirmeniz gerekiyor ve ben daha ilk finlandiyaya geldiğim gün bu tren değiştirme haltına yorgunluktan  çantamı trende unutmuştum. Bu yüzden trenden vazgeçtim ve otobüsle önce Tampereye gittim. Bu arada okulum beni Lahtiye yollayarak bana en büyük kötülüğü yapmış. Meğer Tamperede hayat varmış. Orada okuyacaklara müjdeyi vereyim, güzel bir kent. Tamperenin ana otobüs terminaline Vaasa için otobüs gelmiyormuş: Ben de bunun üzerine Onnibusun seferini internetten gösterdim. Meğer Onnibus bu otobüs terminaline değil Kervale olması lazım öyle bir yere geliyormuş.

Onnibus’ın Vaasaya giden durağına yürürken Tamperenin bir kısmını bu sayede gezmiş oldum  ve durağını bulup beklemeye başladım. Vaasa otobüsü -7 derecede beklediği soğukta gecikti. Bu da benim nazarım olsun. Onnibusa bindim ve saat gece 11 gibi Vaasadaydim.

Ertesi gün sabah 9 da Vaasa-Umea feribotu vardı. Türk akli sabaha kadar acık bir yer bulurum diye düşündüm. Maalesef club ve publar gece 2:30a kadar açık ve tren istasyonları ve otobüs istasyonları saat  akşam 10dan sonra kapalı. Hava soğuk olmasa samimi bir şekilde sabaha kadar sokakta kalırdım. Finlandiyanın,  zavallı güzel ülkeme 10 basacak en önemli özelliği kadınlar için güvenli bir yer olması. Son yazım vaktim olursa araplarla ilgili  olacak. Maalesef oraya gelen Iraklı göçmenler Finlandiyanın ve İsveç’in içine ediyor ve kızlarına sarkıyor.  Zaten sabahlamayı göze alarak yola çıkmıştım ancak açık bir yer bulurum diye düşünmüştüm. Maalesef sokakta kalınca otelde kaldım. Civardaki otellerin yıldızı yok ancak hemen hemen hepsi 4 yıldızlı. Maalesef bir gece için sağlam para ödeyerek geceyi otelde geçirdim. Önceden bunu hesap etseydim belki Wasalinea yakın ucuz bir otel bulurdum. Bu benim planlama hatamdı.

Otel tam vaasa tren istasyonunun karşısında. Bu tren istasyonun önündeki yerel otobüslerden biri de wasalinea gidiyor. Ayrıca tren istasyonunun yanında wasaline diye yazan feribot kalkışından bir saat önce servisin geldiği durak. 15 dk da sizi wasaline deniz istasyonuna götürüyor.

Wasaline feribotu ile Vaasa-Umea arası 3,5 görünüyor ancak 4,5 saat. İsveçe girdiğinizde saatler otomatik bir saat geri alınıyor ve 3,5 saat görünen yolculuk sana 4,5 saat oluyor. Buzlanmış denizde buzları kıra kıra feribotun yolculuğa başlaması hoş bir anıydı.

http://www.wasaline.com/en/ adresinden online bilet alabilirsiniz.

Gelelim ne kadar para ödediğime ve tavsiyelere:

Lahti-Tampere otobüs 10.50 Euro  (Bu bileti otobüste aldım ve öğrenci indirimi uygulandı)

Tampere-Vaasa Onnibus otobüsü 25 Euro ( Bileti otobüste aldım ancak öğrenci indirimi uygulanmadı artı online fiyati 12.50 Euro idi)

 Vaasa- Umea Wasaline ile 36 Euro. Wasaline öğrenci kartını kabul ediyor. Normalde online bilet alırsanız yetişkin bilet 35 Euro, öğrenci 26 Euro. Ancak benim gibi online bilet alamayıp o an nakit ödeme yaparsanız 26 Euroya ek olarak 10 Euro da işlem ücreti alıyorlar.

Tavsiyeler:

Anlayacağınız gibi biletleri online alırsanız ucuza yolculuk edersiniz. Ben bilerek nakit ödemek istedim. Sebebi ise daha önce bu yazımda da anlattığım gibi yüksek limitli kredi kartı kullanmamam ve kredi kartına ne olur ne olmaz daha acil durumlarda ihtiyacım olur diye önce nakti parayı tüketmeye calismam. Bu ülkelerde maalesef digital para sistemi yaygın. Bu konu ile ilgili detaylı yazıların burada tık 1 ve tık 2

Bu topraklara tekrar gelirsem ilk yapacağım iş kredi kartı limitini artırmak olacak ve burada kullanabileceğim aktif bir banka hesabı açmak. Çünkü nakit işlemlerde fazla para ödemenin tek nedeni insanlar caydırmak. Digital para sistemine geçmekte bu ülkeler ne yazık ki kararlı

Kuzey Ülkeleri Yolculuğum- Part 1-Finlandiya’dan ve İsveç’ten Norveç’e yol haritaları


Yaşadıklarımı anlatmadan önce buradan Norveç’e nasıl ulaşılır biraz açmak istiyorum.Finlandiyadan Norveç-Altaya ve Norveç-Tromsoya giden otobüs var. Lapland (Laponya- Finlandiya) bölgesinden kalkıyorlar.  Bu da otobüs firması http://www.eskelisen.fi/en/timetables/

Hatta şimdiden 2017 timetable (zamanı) belli. Yazın Finlandiyada bulunacaklar şimdiden planlarını yapabilirler (Benim için de gezin). Maalesef bu otobüsler kışın kardan dolayı çalışmıyor.  Fiyatları gayet uygun ve ucuz. Hatta Rovaniemi gibi laplandin merkezi noktalarına helsinkiden otobüsle ya da uçakla gidebilirsiniz. Ben, Allah ömür verirse, bir Eylül ayı bu topraklara tekrar gelip Norveç Altaya geçeceğim. Düşük şansta kuzey ışıklarını da göreceğim ama bu topraklara ziyaretim bir daha kış vakti olmayacak. Bir kış vakti bu çileyi Allah bir daha bana yaşatmasın.

Tromso, Narvik, Alta gibi yerler genelde kuzey ışıklarını görmek için turistlerin çok ilgi duyduğu yerlerdir. Herkes genelde sanır ki bu kentler Norveç’te ise Oslodan gidişi kolaydır. Amacınız Norveç’in dolayısı ile dünyanın kuzeyini görmek se size söyleyeyim Oslodan başlamanız hatadır. Norveç’in coğrafyasından dolayı maalesef Oslodan Tromsoya direk ulaşım yok. Direk Oslo-Tromso arası Uçaklar da pahalı.

Tren yolculuklarını da ders çalışır gibi incelerseniz görecesiniz ki trenlerin hepsi İsveç’ten geçiyor! Oslodan şöyle bir uzun tren yolculuğu ile Stockholm yaparsanız oradan da Umeaya geçersiniz oradan da Narvike varıp otobüsle Oslo yaparsanız. Yine çoğu otobüs yolu 0slodan baslar İsveç’ten devam eder sonra tekrar Norveç’e döner. Bu sebeple amacınız direk Tromso, Narvik, Alta gibi yerleri görmekse isveçten başlamanız şiddetle tavsiye edilir.

Finlandiyadaysanız ve yaz zamanındaysanız, otobüsle gitmek en güzeli ve en mantıklısıdır. Ben maalesef bir hafta sürecek yağmurlu havaya denk geldim ve kuzey ışıklarını göremedim. Narvike vardığımda deli gibi yağmur vardı. Bunun üzerine Narvik ve Tromso hava durumunu hemen kontrol ettim. Bir hafta süreceğini görünce kısmet değilmiş deyip Narvikte fazla kalmadan işvece geri döndüm. Allah uzun ve sağlıklı ömür verirse Finlandiyaya yazın turist olarak gelip Norveç gezimi tamamlamayı düşünüyorum.

Bu arada asıl ana bilgiyi vererek bu kısmı kapatayım. Ne İsveç’te ne de Norveç’te pasaport kontrolü oldu. Finlandiyadan işvece feribotla geçtim, İsveç’ten Norveç’e trenle geçtim ve bir pasaport kontrol noktası ya da polis yoktu. Özetle Fin vizesi mi aldınız. Finlandiyaya geldiniz bu vize ile. Daha sonra işvece ve Norveç’e güvenle geçebilirsiniz. Benim gibi Finlandiyada geçici oturum izniniz varsa İsveç ve Norveç’te sorunsuzca gezersiniz.

İsveç treni Stockholm-Arlanda havalimanından direk geçiyor. Arlanda havalimanı durağında indim ve havalimanına girdim. Pasaport kontrolünde Finlandiyada geçici oturum izni kartımı gösterdim ve sorunsuzca ülkeden çıkış yaptım.